fbpx

SMARTPHOTOVOLTAIC

Cum sa devii prosumator

Cum sa devii prosumator

Cum sa devii prosumator si ce este acesta?

Prosumatorul este o persoana fizică sau juridică racordată la o rețea electrică ce poate vinde energia pe care o produce în propria locuință.

Oricine poate deveni prosumator dacă va parcurge etapele procesului de racordare prevăzute în ghid. Iată care sunt aceste etape:

1.  Solicitarea de racordare – se depune la distribuitorul de energie electrică.

2.  Stabilirea soluției de racordare – în funcție de caracteristicile locului de consum/producere, soluția de racordare se stabilește prin fișa de soluție sau studiu de soluție.

3.  Avizul Tehnic de Racordare (ATR) – documentul include soluția de racordare, condițiile aferente racordării și tariful de racordare.

4.  Contractul de racordare – pe perioada valabilității ATR-ului se încheie contractul de racordare, iar după semnarea acestuia se va emite factura tarifului de racordare. Execuția lucrărilor sistemului fotovoltaic – un personal calificat va executa lucrările.

5.  Punerea în funcțiune – după finalizarea lucrărilor va fi pus în funcțiune sistemul fotovoltaic.

6.  Dosarul instalației de utilizare – se depune dosarul instalației de utilizare.

7.  Certificatul de racordare – după verificarea dosarului instalației de utilizare distribuitorul va emite/v actualiza certificatul de racordare.

8.  Punerea sub tensiune – se încheie contractul de furnizare pentru calitatea de prosumator, iar distribuitorul va înlocui contorul simplu cu unul cu dublu sens.

Certificarea calității

 

Certificarea calității de prosumator se obține de la operatorul de distribuție din zona în care consumatorul instalează centrala de producere a energiei electrice. Energia produsă și livrată poate fi vândută pe baza certificatului de racordare obținut de la operatorul de distribuție. Pentru acest lucru, trebuie să existe un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine, adică prosumatorul/vânzătorul, și furnizorul/cumpărătorul. Prețul la care un consumator poate vinde energia electrică pe care o produce și o livrează este exprimat în lei/MWh și este reglementat prin ordin ANRE. Avantajele și dezavantajele de a deveni prosumator.

 

 Avantaje:

 

1.   Nu are un impact poluant asupra mediului înconjurător;

2.  Scad costurile facturilor la energia electrică;

3.  Crește valoarea de piață a imobilului;

4.  Posibilitatea de a injecta în rețea și de a vinde energia electrică suplimentară.

 

Dezavantaje:

 

1.  Investiția într-un sistem de energie regenerabilă este pe termen lung, de aceea va dura ceva timp până când se va amortiza;

2.  Durata de viață a sistemului cu panouri fotovoltaice este de 10-15 ani, funcție de producător;

3.  Pe timpul iernii, producția de energie electrică este mai mică.